К основному контенту

читацьке призначення рекомендаційних бібліографічних посібників

читацьке призначення рекомендаційних бібліографічних посібників


Довідково-бібліографічне обслуговування читачів. (методичні рекомендації). Харків ХОУНБ 2014. 78.5 Д 58.  До третьої групи документів відносяться бібліографічні матеріали різного цільового та читацького призначення. Перш за все це видання органів державної бібліографії («Літопис книг», «Літопис журнальних статей», «Літопис газетних статей», «Літопис рецензій» та ін., видання Книжкової палати України), бібліографічні посібники (поточні та ретроспективні), призначені широкому колу читачів, що видаються бібліотеками, фонд неопублікованих бібліографічних посібників (ФНБП).  Ці запити не вимагають вичерпної інформації, тривалих пошуків і виконуються шляхом звернень до ДБА і до рекомендаційних покажчиків.


Бібліографічний текст – це сукупність усіх бібліографічних записів у посібнику. У великих покажчиках бібліографічні записи, як правило, об'єднуються в однотипні групи – рубрики й підрубрики, а ті, в свою чергу, – у розділи й підрозділи. Отже, в багатьох випадках бібліографічний текст має свою автономну, яскраво виявлену і чітко оформлену внутрішню структуру.  Видавничо-книготорговельна бібліографія знає такі бібліографічні жанри: тематичні плани видавництв, в яких подаються бібліографічні відомості про всі видання, що вийдуть у зазначеному календарному році, й рекламні буклети (аркушеві видання у вигляді нерозрізаного зошита).


ЗАГАЛЬНА БІБЛІОГРАФІЯ Загальна бібліографія ті ділянки бібліографічної діяльності, де створюється бібліографічна інформація, яка не розрахована на конкретні потреби тієї чи іншої категорії споживачів. Забезпечує створення бібліографічних посібників, придатних для будь-яких споживачів. Орієнтується в першу чергу на документи і не має конкретного цільового чи читацького призначення та безпосереднього зв'язку з конкретними сферами обслуговування.


Поява нових посібників зумовлювалося, як читацькими потребами. Щоб рекомендаційна бібліографія суспільно-політичної літератури отримала можливість дати відповідь «на переважний зацікавлення читачів, поданим соціологів, до своєї історії, психології, філософії, проблем сім'ї, виховання, педагогіки, потрібно було кардинальна зміна соціально-політичної обстановки пов'язана з цим кардинальна зміна змісту книговидавничої політики у країні. Зміна соціальної формації дав можливість рекомендаційною бібліографії (за книговидавничої практикою, а в чомусь і випереджаючи її) звернутися до затребу


рекомендаційно-бібліографічне обслуговування (активне використання бібліотекою рекомендаційних посібників) ; пропаганда бібліотечно-бібліографічних знань. Усі ці процеси тісно взаємопов'язані й взаємозалежні.  Укладаючи рекомендаційний список літера тури, бібліотекар повинен чітко уявляти його цільове та читацьке призначення. Спершу необхідно вивчити тему або предмет, з якого готуватиметься список. Дня цього переглядаються найактуальніші статті, опубліковані в періодичних виданнях, довідниках, енциклопедіях. Наступний етап передбачає відбір літератури згідно з цільовим і читацьким призначенням списку.


бібліографічного посібника; – визначення видів анотацій до документів (довідкові чи рекомендаційні); 6) окреслення засад бібліографічного виявлення документів та їх відбір з метою подальшого бібліографічного опрацювання; 7) перелік кола джерел для виявлення бібліографічної інформації: 8.  Класифікація бібліографічних посібників за суспільним призначенням.  Рекомендаційний – призначений для певних груп користувачів на допомогу їх загальній та професійній освіті, самоосвіті, вихованню та популяризації знань. Іноді рекомендаційні бібліографічні посібники називають популярними, оскільки вони забезпечують пізнавальні зацікавлення широкого загалу читачів. 13.


Бібліографічні посібники – важлива частина інформаційних ресурсів бібліотеки. Функціональне призначення бібліографічних посібників. Принципи та джерела комплектування. Поточні та перспективні бібліографічні посібники. Краєзнавчі бібліографічні посібники, їх особливе призначення для ЦБС. Каталоги, як джерела бібліографічної інформації. Види каталогів та їх призначення.


бібліографічних посібників, види бібліографічних посібників, загальну характеристику методів бібліографування, особливості редагування біб-ліографічних посібників. Методичні рекомендації призначено фахівцям видавництв, видавничих організацій, укладачам бібліографічних посібників, студентам відповідних спеціальностей для використання у практичній діяльності. УДК 655.535.28(083.13) ББК 76.17. Ó Книжкова палата України, 2016 2. ЗМІСТ. Вступ. 4 1 Система бібліографічних посібників у виданнях. Загальні поняття та визначення . 6.


Типи бібліографічних посібників Спеціальний - цільове читацьке призначення. Розрізняють рекомендаційні, науково-допоміжні,допоміжні та ін. Науково-допоміжний – використовується для науково-дослідницької діяльності. Вибірковий - містить документи, відібрані за певним критерієм.


3.3 Рекомендаційні бібліографічні посібники для молоді. Аналіз бібліографічних посібників. Російські дитячі письменники XX століття: біобібліографічний словник. - 2-ге вид.  Щоб рекомендаційна бібліографія суспільно-політичної літератури отримала можливість спробувати відповісти В«На переважаючий читацький інтерес, поданим соціологів, до історії, психології, філософії, проблем сім'ї, виховання, педагогіки, необхідно було кардинальна зміна соціально-політичної обстановки і пов'язане з цим кардинальна зміна змісту книговидавничої політики в країні.


Бібліографічні публікації - це несамостійні форми бібліографічних посібників: бібліографічні списки, покажчики та огляди. Будучи складовою частиною інших видань, вони, як правило, мають те же цільове і читацьке призначення та відображають ту ж тематику, що й видання, в якому вони публікуються.


Виділяють три основних типи бібліографічних посібників – бібліографічний покажчик, бібліографічний список і бібліографічний огляд, хоча відомі й інші типи документів, які можна розглядати вже як варіанти названих. [1].  Відмінні риси рекомендаційних посібників – широта читацької адреси, різноманітність типів. Професійно-виробничі покажчики призначені допомагати в практичній професійно-виробничій діяльності. Ці видання характеризуються цілеспрямованим відбором літератури останніх років видання, матеріалів про нову техніку і технології, про прогресивні форми організації праці, з економічних питань.


У розділі розроблена система окремо виданих рекомендаційних посібників для читачів-дітей різних вікових груп. При цьому врахований досвід існуючих систем рекомендаційних посібників для дітей, розроблених такими російськими бібліографознавцями, як Н.Новичкова, О.Томашова, Ю.Суміна, що охоплюють всі підсистеми і форми інформації (окремі бібліографічні посібники, прикнижкову, пристатейну бібліографічну інформацію, а також відомості, подані в засобах масової інформації та інші).  Для її розробки були використані такі структурні рівні: цільове і читацьке призначення рекомендаційних бібліографічних посібників, види і типи рекомендаційних бібліографічних посібників.


Бібліографічна продукція – це передусім сукупність різноманітних бібліографічних посібників. Поняття «бібліографічний посібник» охоплює дуже широкий діапазон документально фіксованих способів існування бібліографічної інформації. По суті будь-яка бібліографічна інформація, зафіксована в певній завершеній документальній формі (нехай це письмова довідка, виконана на запит споживача, або друкований покажчик літератури, бібліографічний плакат, що містить один бібліографічний запис, чи каталог бібліотеки), є бібліографічним посібником (БП).


Окреме бібліографічне повідомлення Це бібліографічне повідомлення, не пов’язане за задумом та композицією з іншим текстом.  Тут дається характеристика цільового і читацького призначення посібника, приводяться відомості про відображену в ньому ( в різних параметрах) літературу, роз’яснюється загальний принцип угрупування документів ( при цьому розділи не перераховуються, для такої мети служить зміст), повідомляється про розташування записів усередині розділів.  Яскраво виразна обкладинка, особливо в рекомендаційних посібниках, прикрашає видання і привертає до нього увагу користувачів.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

бельскі а і сучасны погляд на паэзію петруся броўкі

бельскі а і сучасны погляд на паэзію петруся броўкі Водгук на верш Пятруся Броўкі "Пахне Чабор". Водгук на раман Iвана Шамякіна "Сэрца на далоні". Маралыіа-этычная праблематыка.  Паэзія павінна быць заўседы маладой і цікавай, быць звонкая, як салавей, ніколі не стамляцца, быць праўдзівай і шчырай. Чытаючы творы П. Б адчуваецца іх сувязь з традыцыямі, гісторыяй, культурай народа. Тэматыка пасляваен. паэзіі П. Б. надзвычай разнастайная, вызначаецца актуальнасцю. Праз усю пасляваенную паэзію праходзіць тэма гістарычнага подзвіга народу. Верш "А хіба есць, што забываюць” — велічны і ўрачысты гімн перамогі, мужная песня ў гонар тых, хто загінуў, змагаючыся за шчасце вольна жыць. Ваенная паэзія Петруся Броўкі. Урок беларускай літаратуры ў 10 класе. І. В. Пракаповіч, настаўнік беларускай мовы і літаратуры вышэйшай катэгорыі ДУА “Сярэдняя школа №2. імя М. П. Масонава г. Свіслачы”. Тэма ўрока: Пятрусь Боўка. Кароткія звесткі пра жыццё і творчасць паэта. Патрыятычны і вы

обчислити лінійну швидкість кінця стрілки

обчислити лінійну швидкість кінця стрілки Виконати необхідні вимірювання і обчислити швидкість руху кінця хвилинної стрілки наручного годинника. Допоможіть будь ласка даю 45 балів.  Виконати необхідні вимірювання и обчислити швидкість руху кінця хвилинної стрілки наручного годинника. Обновить. Отмена. ОТВЕТ(ОВ) 2 ✅✅ вопрос: Довжина секундної стрілки 3 см. обчисліть лінійну швидкість кінця стрілки?  3см = 0,03 мсекундная стрелка часов делает один полный оборот за 60 секунд , поэтому т = 60 слинейную скорость конца стрелки часов можно вычислить по формуле [tex]v = \frac{2 \pi r}{t} [/tex][tex]v = \frac{2 \times 3.14 \times 0.03}{60} = 0.00314[/tex] м\с. Другие вопросы по Физике. Довжина секундної стрілки наручного годинника 1,5 см. яка швидкість руху кінця цієї стрілки? Физика. 14.06.2019 17:50. Правильный ответ ✅ здесь | Вопрос 👌 Довжина секундної стрілки 3 см. обчисліть лінійну швидкість кінця стрілки? - на 0tvet.com.  секундная стрелка часов делает один полный оборот за 60 секунд , п

зошит з розвитку мовлення 3 клас пономарьова відповіді

зошит з розвитку мовлення 3 клас пономарьова відповіді Цей зошит призначений для роботи на уроках розвитку зв'язного мовлення. Уміщені в цьому завдання сприятимуть формуванню в учнів умінь створювати діалог, складати план тексту, будувати і записувати розповідь, опис міркування, докладний переказ тексту, лист, інструкцію ігри.  Цей зошит призначений для роботи на уроках розвитку зв'язного мовлення. Уміщені в ньому завдання сприятимуть формуванню в учнів умінь створювати діалог, складати план тексту, будувати і записувати розповідь, опис міркування, докладний переказ тексту, лист, інструкцію ігри. Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах комісією з педагогіки та методики початкового навчання Науково-методичної ради з питань освіти. І так, наш сайт пілготував для учнів Зошит Розвиток мовлення 3 клас Захарійчук М.Д., який дозволить удосконалити мовлення учнів. З допомогою даного зошита учні будуть завжди якісно і грунтовно готуватися до уроків, на яких не б